محاسبه حجم انباره چاه جذبی یکی از مهمترین اقداماتی است، که باید قبل از حفر چاه انجام دهیم. با استفاده از یک فرمول خاص و بر حسب یک سری فاکتورها می توان متراژ انباره را به صورت دقیق اندازه گیری کرد.
در صورتی که حجم انباره به صورت دقیق اندازه گیری نشود، ظرفیت مخزن چاه با میزان ورودی تناسب نخواهد داشت. بنابراین ممکن است در فواصل کوتاه به تخلیه مکرر چاه نیاز باشد. ما در این مقاله شما را با نحوه محاسبه متراژ و حجم انباره جذبی آشنا خواهیم ساخت.
فهرست مطالب
انباره یا مخزن چاه فاضلاب چیست؟
مخزن چاه یا انباره به قسمت انتهایی تونل یا میله چاه فاضلاب گفته می شود، که پساب فاضلاب در آن ذخیره می شود. برای کاهش احتمال ریزش چاه لازم است که انباره چاه به صورت مثلثی، مخروطی یا ذوزنقه حفاری شود.
در صورتی که انباره به شکل مربع یا مستطیل حفر شود، می تواند سبب افزایش خطر ریزش چاه شود. اندازه انباره بستگی به عواملی مانند میزان ورودی آب و فاضلاب و جنس خاک دارد. بر اساس قانون ساختمان، میزان ورودی آب و فاضلاب به ازای هر شخص، 150 لیتر در شبانه روز است.
چاه جذبی چه کاربردی دارد؟
یکی از بهترین راه ها جهت دفع فاضلاب، استفاده از چاه جذبی است. چاه فاضلاب برای آب باران باید جدا و با فاصله از چاه فاضلاب انسانی باشد. برای انتخاب نوع چاه باید به جنس و نوع خاک توجه داشته باشیم.
به عنوان مثال مناطقی که خاک آن شامل شن، ماسه و خرده سنگ باشد، برای حفر چاه جذبی مناسب تر است. در مقابل می توانید از خاک هایی که خاصیت باتلاقی داشته و دارای خاک رسی هستند، برای چاه سپتیک استفاده کنید.
چه فاکتورهای مورد نظر در محاسبه حجم انباره چاه
همانطور که گفتیم مخزن یا انباره چاه جهت ذخیره فاضلاب و پساب مورد استفاده قرار می گیرد. در محاسبه متراژ و حجم انباره جذبی یک سری فاکتور ها تعیین کننده هستند، که شامل موارد زیر است:
- جنس خاک
- تعداد ساکنین ساختمان
- اندازه و ابعاد انباره چاه فاضلاب
در ادامه به بررسی این عوامل می پردازیم.
جنس خاک
یکی از عوامل مؤثر در متراژ انباره، جنس خاکی است که چاه جذبی در آن حفر می شود. میزان جذب خاک ها با یکدیگر متفاوت است. خاک هایی که جنس آن ها ماسه ای است، قابلیت جذب فاضلاب بیشتری را دارند. بنابراین در این نوع از خاک می توان متراژ انباره را کمتر محاسبه کرد.
اما در مقابل خاک هایی نیز وجود دارد، که از قدرت نفوذ کمتری برخوردار هستند. لذا حجم و متراژ در نظر گرفته شده برای انباره، باید در آن ها بیشتر باشد. در صورت بیشتر شدن حجم انباره، نیاز کمتری به تخلیه چاه وجود دارد.
تعداد ساکنین ساختمان
فاکتور مهم دیگری که باید در محاسبه متراژ و حجم انباره در نظر گرفته شود، تعداد ساکنین ساختمان و میزان فاضلاب ورودی به انباره است.
اندازه و ابعاد انباره چاه فاضلاب
اندازه انباره یا چاه جذبی با میزان مصرف آب ساکنین ساختمان نسبت مستقیم دارد. به عنوان مثال در ساختمانی که روزانه 20 متر مکعب آب مصرف می شود، حجم انباره چاه باید 120 متر مکعب باشد.
عامل تعیین کننده اندازه استاندارد برای انباره چاه فاضلاب، جنس خاک است. مثلا در زمین هایی که خاک ریزش بیشتری دارد، حفاری در عرض کمتری انجام می شود.
در زمین هایی که احتمال ریزش خاک در آن ها کمتر باشد، می توان حفاری را تا طول و عرض 3 متر نیز انجام داد.
فرمول محاسبه حجم و متراژ انباره چاه جذبی
حجم انباره چاه جذبی را می توانید با استفاده از فرمول زیر محاسبه کنید.
- V [lit] = 90 [Lit/Per] x تعداد نفرات ساکن x 0.01 x 30.5 x 12 x (10~15) x 0.5
- 0.01 ضریب فاضلاب جامد است.
- 30.5 ضریب حفر چاه است.
- ۱۲ تعداد ماه سال است.
- (10~15) دوره طراحی چاه است که به طور معمول بین ۱۰ تا ۱۵ سال محاسبه می شود.
- 0.5 ضریب فاضلاب جامد بعد از گذشت ۱۰ الی ۱۵ سال است.
در ارتباط با فرمول بالا لازم است که برخی نکات مهم را در نظر داشته باشید. نکته اول این است که این فرمول برای محاسبه حجم انباره چاه فاضلاب ساختمان است و برای انبار کردن آب باران مورد استفاده قرار نمی گیرد.
در صورتی که آب باران وارد این انباره آب شود، مشکلات عدیده ای بوجود خواهد آمد. از طرف دیگر به مرور زمان و در اثر عواملی مانند ایجاد رسوب و ته نشین شدن مواد زائد بر روی دیواره ها، حجم و متراژ در نظر گرفته شده برای چاه جذبی کاهش پیدا می کند. به همین دلیل علاوه بر تخلیه چاه نیاز است که لایروبی آن نیز انجام شود.
بدون دیدگاه